Uit de archiefkast (het parcours)


We werken aan een nieuwe website, maar vonden het  spijtig om deze oude teksten in de vuilnisbak te gooien.
We beseffen dat het niet de meest professionele proza is, maar niettemin zijn we er trots op... het is een deel van het proces die we doorlopen hebben...

De beginjaren van Art From Specials:

In 2005 werd Art From Specials boven de doopvont gehouden door Veronique Deruyter en haar familie met als doel: kunstenaars met een beperking (waaronder concreet haar broer Ignace Deruyter, down-syndroom) te helpen bij bekendmaken van hun artistieke vaardigheden bij het bredere publiek en ieder van ons op die manier inzicht te geven in hun leefwereld en hun talenten. 

Sinds 2006 organiseerde Art From Specials dankzij talrijke vrijwilligers een tweejaarlijks evenement met handgemaakte decoratie- en geschenkartikelen uit De Branding (dienstverleningscentrum voor mensen met een beperking) gecombineerd met een tentoonstelling met kunstwerken van Ignace en gast specials. De opbrengsten van dit evenement gaven niet alleen de Branding en de Specials een duw in de rug, maar gaan sinds het begin integraal naar een goed doel in Zuid-Afrika, met name de projecten van Letta Sefolo: Tlamelo en Mofumahadi. 

De projecten waar alles mee begon:

Mofumahadi
opgericht door de congregatie waartoe Ouma Letta behoort. > opvangcentrum voor weeskinderen, waarvan een aantal met HIV. > Quote Letta: "Slimpkop heeft wel eten en een dak boven zijn hoofd, maar bij gebrek aan zijn geboortecertificaat bestaat hij feitelijk niet, waardoor hij geen uitkering als wees ontvangt en waardoor hij later ook geen diploma kan krijgen". 



Tlamelo
opgericht op 29 juni 2009. > missie: de basisbehoeften van kansarme kinderen uit de buurt invullen (vnl. door het aanbieden van een volwaardige maaltijd) en van daaruit hen ondersteunen op educatief, mentaal en sociaal vlak zodat ze kunnen groeien als sterkere personen in de maatschappij. > Quote Letta: "met een lege maag kun je niet studeren & kun je niet werken aan je toekomst". > Ondertussen zijn we gestopt met dit project te financieren omdat we ons nog meer wilden focussen op talentontwikkeling. 



Talentri anno 2014-2018

 In 2014 werd Ouma Letta uitgenodigd in Gits.  Van die gelegenheid werd gebruik gemaakt om een overkopelende visie te ontwikkelen voor de verschillende projecten (Art from Specials hier in België, Tlamelo en Mofumahadi in Zuid-Afrika) die tot dan toe organisch naast elkaar waren gegroeid. 




Er werd gezocht naar iets dat duurzaam was, dat onafhankelijk kon ontwikkeld worden van eventuele inmeninging van de lokale overheid in Zuid-Afrika. Iets dat losstond van het pure materiële (vb. gebouwen). Iets dat herkenbaar was voor de kinderen en medewerkers in Zuid-Afrika, maar ook zinvol voor ons hier in België. 

 Het is het concept van de “Talenten boom” geworden noem het gerust onze nieuwe Zuid-Afrikaanse boomsoort: de "Talentri" . 

 Een boom met drie grote wortels: 
 1. basisbehoeften (voeding, dak boven ‘t hoofd) 
 2. sociale rechten (vb. geboortecertificaat,…) 
 3. talenten ontwikkeling (opleiding,…). 



Voortaan willen we met onze projecten dan ook inzetten op de ontwikkeling van talenten, want dat is de toekomst voor Zuid-Afrika. En we weten dat het werkt. Ouma Letta is er het voorbeeld van, hoe zij 30 jaar geleden door m’n grootoom dat extra duwtje op vlak van opleiding in de rug kreeg en op die manier dit vandaag verder zet. Vero's broer Ignace (syndroom van down) en zijn vrienden van De Branding tonen hier dat het kan, met de verkoop van hun kunstwerken dragen ook zij hun steentje bij (zie Art from Specials). 

In 2016 / 2017 werd een eerste stap gezet naar meer professionalisatie en duurzaamheid. 

1. Dit betekent dat we onze focus nog meer willen leggen op Talentontwikkeling en hiervoor concrete cases opzetten en ondersteunen. De weeskinderen van Mofumahadi en in tweede fase ook de kinderen van Tlamelo blijven onze startbasis. 

 2. Voor een lokale en duurzame ondersteuning willen wij een structurele partnership opzetten met het Dr George Mukari Hospital. Een aantal assistenten bezochten destijds elke week Mofumahadi. 

 3. We willen ook de relatie tussen de talenten van mensen met een beperking (in BE), via Dominiek Savio Instituut en De branding en Talentri in Zuid-Afrika verder verstevigen en vorm geven. 




 Talentri anno 2018-2019 

 In 2018 werd Talentri Zuid-Afrika opgericht. De communicatie met Letta verliep wat moeizaam waardoor Mmoni & Chris werden ingeschakeld. Zij worden betrokken bij de beslissingen die gemaakt worden & zo is het voor ons makkelijker om dingen te veranderen & kinderen te helpen vanop afstand. 

 In 2019 zijn Gill Deruyter & Karen Desmedt in kader van hun Bachelorproef voor 4 maanden naar Mofumahadi getrokken, daar hebben ze een jeugdcentrum opgericht (Tshwaraganang youth center). 



 In het begin van hun bezoek kwamen ze tot het besluit dat ze graag wilden inspelen op de noden en behoeften van de kinderen in het weeshuis, alsook de visie en missie van Talentri wilden integreren. Het bleek dat de jeugd nood had aan een pedagogische structuur waar men na schooltijd zichzelf verder kan ontplooien, ook zuster Letta gaf aan dat er dringend iets moest gedaan worden aan de vrijetijdsinvulling van de kinderen. 

Zo kwamen Gill & Karen op het idee om een jeugdcentrum op te richten waarin ze de vrije tijd van de jeugd wat meer kunnen structureren en tegelijk ruimte hebben om flexibel in te spelen op de veranderende noden & behoeften van de kinderen. Ze lieten een container plaatsen die zou dienst doen als ‘jeugdhuis’. 

Ze beschilderden hem met alle kinderen samen en zochten samen naar een naam: Tshwaraganang, wat betekent ‘holding on together’ In het jeugdcentrum organiseren ze workshops zoals First Aid, Teenage pregnancy, ‘How happy are you’ (waarbij ze hun mening konden geven over de werking van het weeshuis) & nog vele andere dingen. Ook worden er activiteiten georganiseerd zoals ‘games and sports”, daguitstappen, waterspelletjes, …

 Nu Karen en Gill terug zijn vanuit Afrika wordt het jeugdcentrum verder gerund door 4 social workers die Gill & Karen ter plaatse leerden kennen. Joy, John, Bonolo en Portia zullen elke week aanwezig zijn en verder de workshops & activiteiten runnen, alsook verder inspelen op de noden van de kinderen. 



 De volgende stap in 2019 is een vzw oprichten met volgende leden: Vero Deruyter (schatbewaarder & penningmeester), Gill Deruyter (voorzitter), Ymke Verduyn (ondervoorzitter), Karen Desmedt (secretaris) & Brecht Verduynt (Strategie en Partnership).