Lang geleden!

Hallo,
De laatste update op onze website dateert al van een eindje geleden, maar Talentri heeft niet stil gestaan, in tegendeel!


Dit jaar zijn Gill Deruyter en Karen Desmedt in kader van hun bachelorproef 4 maanden naar Zuid-Afrika getrokken onder de vleugels van Talentri.


Tijdens die vier maanden hebben ze natuurlijk heel veel kunnen verwezenlijken, hieronder een kleine samenvatting:


We vertrokken eind januari voor vier maanden vol enthousiasme naar Kgabalatsane, Zuid-Afrika. In het weeshuis Mofumahadi Wa Tshepo care werkten we een project uit vertrekkende van de noden die de jongeren en de lokale begeleiders benoemden. Door een gebrekkig/ontbrekend aanbod rond vrijetijdsbesteding trekken vele kinderen en jongeren na school de straat op, waardoor er een verhoogd risico bestaat dat ze in de criminaliteit terecht komen.
In het begin van ons bezoek kregen we zowel van de jongeren, de medewerkers als van Talentri de boodschap  dat er nood is aan een zinvolle vrijetijdsinvulling voor de jongeren na school. Na de lessen weten de jongeren niet echt wat te doen en hangen ze rond op straat. Dit zorgde ervoor dat we samen met de jeugd en lokale medewerkers een jeugdcentrum uitgewerkt hebben. Op deze manier boden we een zinvolle vrijetijdsbesteding aan voor de kinderen en de jongeren. We starten met twee dagen; op woensdag vinden de educatieve workshops plaats waar de jongeren gestimuleerd worden om iets bij te leren (en zij ons ook) en op zaterdag zijn het activiteiten. Op zaterdagen draait het meer rond spelletjes en sport, we willen dat de jongeren ontspannen terwijl het op woensdag gaat over iets bijbrengen aan de jongeren. Daarnaast werkten we in samenspraak met de jongeren en de lokale begeleiders een visie en een missie uit voor het jeugdcentrum in een draaiboek. Dit is iets dat tastbaar is en waar de jeugdcoördinatoren steeds naar terug kunnen grijpen. We vonden het belangrijk om dit samen op te stellen zodat er steeds een houvast is. Het biedt structuur.

En zo is ons jeugdcentrum geboren: 'Thswaraganang'